Buraki są cennym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Najczęściej przygotowuje się z nich barszcz czerwony, choć nadaje się także do wielu innych posiłków. Jakie przetwory z buraków można przygotować? A może warto kupić gotowe produkty?
Co można przygotować z buraków?
Buraki są dość powszechnym warzywem, które jest praktycznie dostępne przez cały rok w polskich sklepach. Oczywiście najlepiej smakują świeże w sezonie. Można jednak zachować ich smak, przygotowując z nich smaczne przetwory na zimę.
Przede wszystkim dobrze jest mieć w zanadrzu koncentrat z czerwonych buraków, który doskonale nadaje się do barszczu. Przygotowując zupę z samych warzyw, ciężko będzie osiągnąć wyśmienity smak czy rubinowy kolor. Oczywiście buraczki doskonale nadają się na sałatkę, która świetnie smakuje z ziemniakami i kotletem schabowym.
Gotowe przetwory z buraków
W sklepach można znaleźć przetwory przygotowane z buraków pochodzących od polskich rolników. Wielu polskich producentów oferuje szeroką gamę produktów, które nadają się bezpośrednio do spożycia lub jako dodatek do różnych dań.
Wybierając gotowe przetwory z czerwonych buraków, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na skład produktu. Na etykiecie w składzie nie powinny znajdować się konserwanty, wzmacniacze smaku czy sztuczne barwniki. Warto także wybierać produkty pochodzące od rodzinnych zakładów przetwórczych. Sałatka z buraków doskonale nadaje się do obiadu. Kiszone buraki można dodać do barszczu lub jeść w sezonie przeziębieniowym, aby wzmocnić organizm.
Dlaczego warto jeść przetwory z buraków?
Burak jest bardzo zdrowym warzywem zawierającym witaminę C, B1 czy B2. Również żelazo, potas czy wapń znajdują się w tym czerwonym warzywku. Szczególnie potrawy z buraków polecane są wszystkim tym, którzy cierpią na anemię.
Buraki obniżają ciśnienie krwi i wzmacniają odporność organizmu. Oczywiście buraczki są smaczne i powinny gościć w codziennym menu dzieci i dorosłych. Można z nich przygotować różne posiłki przez cały rok dla wszystkich członków rodziny.