Lodówka gastronomiczna – wybór skutecznych i sprawdzonych rozwiązań

Staranny dobór sprawdzonego sprzętu pomoże w stworzeniu funkcjonalnego zaplecza gastronomicznego. Na wyposażeniu odpowiednio zaopatrzonej restauracji nie powinno zabraknąć między innymi praktycznej i pojemnej lodówki, która umożliwi higieniczne i bezpieczne przechowywanie pokarmów.

Lodówki gastronomiczne – najpopularniejsze rodzaje

Przemysł gastronomiczny korzysta z wielu nowoczesnych technologii, umożliwiających higieniczne przygotowanie, przechowywanie i serowanie żywności. Wśród najpopularniejszych rozwiązań stosowanych w gastronomii można znaleźć między innymi specjalistyczne lodówki, odpowiedzialne za chłodzenie oraz przedłużenie trwałości posiłków.

Wśród sprzętu gastronomicznego przeznaczonego do chłodzenia żywności wyróżnia się między innymi szafy chłodnicze – urządzenia tego typu, ze względu na rozmiar, stosuje się głównie w dużych restauracjach. Oprócz szaf chłodniczych w restauracjach bardzo często wykorzystuje się także lodówki podblatowe, służące głównie do chłodzenia napojów.

Wśród chłodziarek gastronomicznych bardzo często spotyka się także lodówki na butelki – lodówka gastronomiczna na butelki pomaga nie tylko w utrzymaniu odpowiedniej temperatury, ale przyczynia się także do zachowaniu walorów smakowych trunków.

Wybór lodówki gastronomicznej – o czym pamiętać?

Podczas zakupu lodówki dla gastronomii istotną kwestią okaże się między innymi pojemność oraz klasa energetyczna urządzenia – właściciele restauracji powinni pamiętać o tym, że ekologiczna lodówka gastronomiczna najnowszej generacji pomoże w znacznym ograniczeniu zużycia energii.

Podczas wyboru sprawdzonego urządzenia chłodzącego warto zwrócić uwagę także na to, czy dany sprzęt wyposażony jest w dodatkowe funkcje takie technologia No Frost czy opcja szybkiego chłodzenia.

Lodówka z komorą fresh – zalety

Lodówka gastronomiczna wyposażona w pojemnik fresh to rozwiązanie, które sprawdzi się idealnie między innymi w przypadku lokali korzystających z dużych ilości świeżych warzyw i owoców.

Warto pamiętać o tym, że temperatura oraz poziom wilgotności w pojemnikach typu fresh są inne niż w pozostałych częściach urządzenia – stworzenie optymalnych warunków chłodzenia umożliwia zachowanie świeżości warzyw, owoców, mięsa i ryb.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.