Skip to content Skip to footer

Dieta niskokaloryczna– wady i zalety

Dieta niskokaloryczna to dość kontrowersyjny jadłospis, który ma ogromne grono zwolenników i przeciwników. Jej zadaniem przede wszystkim jest redukcja masy ciała. Ten typ odżywiania przeznaczony jest głównie dla osób borykających się z nadwagą i otyłością. Trzeba pamiętać o tym, że podstawą diety niskokalorycznej jest ograniczenie wartości energetycznej posiłków. Nie powinna ona przekraczać około 1500 kalorii dziennie.

Jakie są zalety diety niskokalorycznej?

Zwolennicy diety niskokalorycznej twierdzą, że posiada ona bardzo długą listą zalet. Specjaliści jednak twierdzą, że nie jest to sposób odżywiania odpowiedni dla każdego. Do głównych zalet stosowania diety niskokalorycznej należy możliwość szybkiej utraty masy, zwłaszcza w pierwszym etapie odchudzania. Nie ma co ukrywać, że szybko widoczne efekty stanowią dla osoby odchudzającej się ogromną motywację i mogą zadecydować o sukcesie całego procesu tracenia na masie.

Dieta niskokaloryczna ponadto umożliwia obniżenie ciśnienia tętniczego, a także zmniejszenie insulinooporności, która często w dużej mierze odpowiada za przybieranie na wadze. Osoby, które przeszły na dietę niskokaloryczną mogą zmniejszyć ilość przyjmowanych leków, a także poprawiać swoją glikemię, co ma szczególne znaczenie w przypadku osób chorujących na cukrzycę typu drugiego.

Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania diety niskokalorycznej?

Warto mieć świadomość tego, że nie każdy może i powinien stosować dietę niskokaloryczną. Do przeciwwskazań dla tego typu odżywiania przede wszystkim należy ciąża i karmienie piersią. Jest to taki okres w życiu kobiety, kiedy drastyczne ograniczenie ilości spożywanych kalorii nie jest wskazane. Diety niskokalorycznej nie powinny także stosować osoby zmagające się z cukrzycą typu pierwszego, nadczynnością tarczycy, a także borykające się z chorobami nerek, trzustki i wątroby. Przeciwwskazaniem do tego typu odżywiania są choroby serca, a także młody wiek.

Podsumowując, skuteczna dieta niskokaloryczna powinna być opracowana przez specjalistów. Tylko wtedy ma się pewność, że nie doprowadzi ona do powstawania w organizmie groźnych niedoborów witamin i minerałów. Dzięki niej w krótkim czasie można sporo stracić na wadze.

Leave a comment