Skip to content Skip to footer

Ekspresowy barszcz z koncentratu pomidorowego

Tradycyjny czerwony barszcz to dość czasochłonna potrawa, gdyż powstaje on na bazie wolno gotowanego rosołu, którego przygotowanie potrafi już zająć kilka ładnych godzin. Z pomocą koncentratu barszcz czerwonego i kilku dodatkowych produktów ten proces gotowania zostanie mocno przyspieszony, a zupa po krótkiej chwili zagości na talerzu.

Podstawowy przepis

Bazą dla większości zup jest oczywiście wywar rosołowy. Może to być zarówno wywar mięsny, jak i wyłącznie warzywny, jednakże najważniejsze jest to, by być w stanie szybko i sprawnie go przygotować. Do tego przyczynią się kostki rosołowe. Należy przygotować z nich mniej więcej jeden litr wywaru.

Gotowy bulion może już zostać uzupełniony o K=koncentrat barszczu czerwonego w proporcji trzy duże łyżki koncentratu na jeden litr zupy. Składniki należy ze sobą wymieszać i podgrzać, jednakże nie wolno dopuścić do zagotowania barszczu.

Proste sposoby na ulepszenie zupy

Zmiana smaku byłaby natychmiastowa po zastąpieniu wywaru z kostki prawdziwym rosołem, jednakże jeżeli ewidentnie nie ma się czasu na samodzielne przygotowywanie bulionu, warto posłużyć się bulionem w słoiczku, który powinien mieć lepszy smak od kostki i też lepszy skład oraz wynikające z niego właściwości odżywcze.

Tradycyjny czerwony barszcz rzadko kiedy jest jedzony solo, a odpowiednie smaczne dodatki także wpłyną przecież na jego smak. W Polsce tę zupę najczęściej podaje się z krokietami z pieczarkami, uszkami z grzybami albo kołdunami lub po prostu świeżym dobrym pieczywem.

Sztuka doprawiania Koncentrat barszczu czerwonego sam z siebie powinien już zawierać pewne przyprawy, ale dodanie kilku nadprogramowych składników tylko pogłębi i podkreśli jego smak. Wrzutka do zupy powinna uwzględniać ususzone grzyby, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, suszone liście laurowe, szczyptę cukru oraz dużą ilość świeżo zmielonego pieprzu. Osoby lubując się w ciekawszych smakach mogą pokusić się o dodanie chociażby suszonych śliwek albo uwędzonych plasterków jabłka. Barszcz przelany do talerzy można też posypać obficie majerankiem albo innymi ziołami.

Leave a comment