Każdy dorosły wie, że warzywa są bardzo zdrowe i powinny być w codziennym jadłospisie. Z warzyw można przygotować wiele smacznych dań. Również suszone warzywa są bardzo smaczne i nadają się do różnego rodzaju posiłków. Kiedy warto ich używać? Czy suszone warzywa zawierają witaminy i cenne składniki odżywcze?
Suszone warzywa jako alternatywa dla mrożonek
W zasadzie to przez cały rok w sklepach dostępne są świeże warzywa. Jednak nie zawsze wyglądają one i smakują tak jak w sezonie. Jeszcze do niedawna najczęściej stosowanym zamiennikiem były mrożonki. Jednak powoli większość osób przekonuje się do suszonych warzyw, które doskonale nadają się do przygotowywania różnego rodzaju posiłków.
Warzywa suszone w odpowiednich warunkach zachowują swoje witaminy, mikro- i makroelementy. Można je kupić przez cały rok w większych i mniejszych opakowaniach. Dostępne są produkty jednoskładnikowe lub mieszkanki warzywne nadające się do konkretnych dań. Należy jednak wybierać warzywa sprawdzone, pochodzące od rodzimych producentów.
Jak powinny być suszone warzywa?
Suszarnia warzyw przede wszystkim powinna stosować odpowiednią temperaturę, w której witaminy i składniki odżywcze nie zostają zabite. Równie ważna jest wilgotność i czas suszenia. Zachowanie odpowiednich standardów powoduje, że warzywa będą smakowały wyśmienicie, a dodatkowo ich aromat będzie wyczuwalny w każdym daniu.
Dobrze jest wybrać produkty od producenta, który dysponuje własną suszarnią. Wówczas suszarnia warzyw jest pod stałym nadzorem i wszystkie procesy są ściśle kontrolowane. Również jakość warzyw odgrywa kluczową rolę. Muszą to być produkty świeże pochodzące od sprawdzonych dostawców.
Do czego można używać suszonych warzyw?
Coraz popularniejsza staje się dieta wegetariańska i wegańska. Opiera się ona w głównej mierze na owocach i warzywach, z tego względu suszone warzywa doskonale nadają się do przygotowywania wielu bezmięsnych posiłków. Jednak miłośnicy mięsa także powinny skorzystać z tej alternatywy.
Suszone warzywa nadają się w szczególności do wywarów warzywnych. Mogą być one bazą do ugotowania zupy lub przyrządzenia pysznego sosu do mięsa czy gulaszu. Suszona pietruszka, koperek czy szczypiorek są świetnymi przyprawami, a suszoną mieszankę warzyw można dodać do farszu do gołąbków lub naleśników.